Zorg & Welzijn

Vergroten van de zelf-red-zaamheid

Het belangrijkste doel van vak Zorg en Welzijn is het vergroten van de zelf-red-zaamheid van de leerling. Zorgen voor zichzelf, voor anderen, gezond leven en schoonmaak zijn de centrale onderwerpen.

Het eerste jaar: voor jezelf zorgen

Dit betekent in het eerste jaar dat de leerling voor zichzelf leert te zorgen. Bij de eigen verzorging hoort ook dat hij/zij weet wat een gezonde levensstijl is, hoe hij/zij gezond eten kan klaarmaken en de persoonlijke omgeving gezond en netjes kan houden.

Het tweede jaar: wat kan ik voor anderen doen

In het tweede jaar leert de leerling wat hij/zij voor anderen kan doen. Op de agenda staan ‘Eerste hulp bij ongelukken’ (EHBO) en de verzorging van baby’s en peuters, noodzakelijk voor bijvoorbeeld een stage in een kinderdagverblijf. De invloed van voeding komt aan bod. De leerling gaat meer gezonde maaltijden bereiden. Tenslotte leert hij/zij meer over schoonmaaktaken in de persoonlijke omgeving en in professionele werkruimtes.

Het derde jaar: persoonlijke verzorging.

In het derde jaar staan nieuwe onderwerpen voor persoonlijke verzorging centraal. Ook de verzorging van jong volwassenen en professionele schoonmaak komen aan bod. De leerling leert nog meer gezonde gerechten koken. In presentaties worden de effecten van verslavingen besproken.

Het vierde en vijfde jaar: zorg voor volwassenen en ouderen

In het vierde en vijfde jaar zijn de leerlingen voornamelijk bezig met zorg voor volwassenen en ouderen en verdieping van al behandelde onderwerpen. In elke ’Zorg en Welzijn’ les is een deel theorie en een deel praktijk. Er zijn ook groepsopdrachten. Bij elke les is het belangrijk om veilig en hygiënisch te werken.

"De praktijk is de leermeester van alle dingen"

Julius Ceasar 

100 v.Chr - 44 v.Chr

©2020 Oost ter Hout Praktijkschool | Webdesign: MitZ.nl